McLuhan Coach House

Erasmus was the first to act on the awareness that part of the new revolution was going to be felt in the classroom. He decided to direct the revolution from the classroom. I think the same situation confronts us. We are already experiencing the discomfort and challenge of classrooms without walls … We can decide either to move into the new wall-less classroom in order to act upon our total environment or to look on it as the last dike holding back the media flood. Let us consider that the flow of information into the student mind (and our own as well) which was once oral, and then printed, could easily be controlled in the classroom. Today only a tiny trickle of the information flow into the student mind can be accounted for in the classroom. For every fact or attitude which the teacher can initiate or direct, the visual and auditory environment today provides many thousands. – 1956, Marshall McLuhan

The McLuhan Coach House Institute held a design charrette with the purpose of gathering ideas from a selection of Toronto’s leading architectural and design teams. These ideas are meant to be a physical manifestation of the possibilities that might transform the existing Coach House and the surrounding site into a new home for the McLuhan Institute and iSchool on the campus of University of Toronto.

Our proposal asked what role does the Coach House have both symbolically and in the larger environment of the Faculty of Information? Given McLuhan’s ‘classroom without walls’ idea, our problem was how to render something concrete when fundamentally we are dealing with a wall-less condition. We therefore proposed a Methodology Solution as well as a Programmatic and Architectural Solution. The Methodology Solution encompassed the idea of two types of spaces, White Box and Black Box. These two spaces represent the full spectrum of spaces from the ‘Whitest White to the Blackest Black – with Gray Spaces in between. White Box spaces are non-digital contemplative spaces. Black spaces are collaborative, and open-source digital spaces. Gray spaces may be a combination of both or degrees of each. Using  the Processing platform, we would allow users and stakeholders to determine the types of spaces that may be needed during the early programming phase of architecture work. Of particular interest to us was the landscape proposition to slope the existing parking lot below the Coach House – completely removing the ground beneath, allowing us to literally and figuratively bridge between reading the Coach House as a ‘garage’ and a ‘shrine’. The Coach House becomes a White Box space, a threshold across which one can move from the pastoral inner court to the Faculty of Information on Wellesley Street. The solution also contained a large laboratory space called the ‘Lab Slab’ (Black Box) and a new low building and tower connected by light filled gallery bridges.

The McLuhan Coach House Institute held a design charrette with the purpose of gathering ideas from a selection of Toronto’s leading architectural and design teams. These ideas are meant to be a physical manifestation of the possibilities that might transform the existing Coach House and the surrounding site into a new home for the McLuhan Institute and iSchool on the campus of University of Toronto.

A project completed by Williamson Chong

Project News

Marshall McLuhan Coach House Institute Design Charrette

WCa recently took part in a day-long charrette that focused upon design proposals for a new Coach House Institute (CHI) and a new Faculty of Information Building for the University of Toronto. Other design teams included Bruce Mau DesignDiamond-Schmitt Architects, and IBI Group. Special thanks to Dr. Seamus Ross, Dean Faculty of Information (iSchool) and Dr. Dominique Scheffel-Dunand, Director of the McLuhan Program in Culture and Technology, Faculty of Information Coach House Institute for the invitation.

Loading blog posts...